Arkadiusz Mazurski CZYTAJ BIO AUTORA

Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci: 5 min.

Kolagen – co to jest?

Kolagen jest białkiem, które odgrywa kluczową rolę w zdrowiu skóry, kości, stawów i tkanek łącznych. Jest naturalnym składnikiem ludzkiego ciała, ale w miarę starzenia się, jego poziom spada, co może prowadzić do problemów zdrowotnych. W tym wpisie omówimy to dokładniej.

Czy kolagen pomaga?

Kolagen to białko włókniste, które jest głównym składnikiem substancji międzykomórkowej. Występuje prawie we wszystkich tkankach zwierzęcych. Nadaje im odporność na rozciąganie, bierze udział w procesie gojenia się ran, a także uczestniczy w rozwoju i naprawie narządów. Kolagen także integruje tkanki, nadaje im wytrzymałość mechaniczną i wypełnia przestrzeń między komórkami.

Dostarczanie kolagenu z dietą jest ważne dla każdego człowieka, niezależnie od wieku, poprzez jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak taka dieta sama w sobie nie jest w stanie zrekompensować ubytków kolagenu związanych z procesami starzenia. Przy wyborze suplementu ważne jest zwrócenie uwagi na jego skład, a nie formę. W suplemencie powinno znajdować się wyłącznie najlepszej jakości białko oznaczone symbolem A. Nie jest prawdą, że jedynie czysty kolagen na stawy jest skuteczny, produkt może zawierać witaminę C, glukozaminę lub kwas hialuronowy, które stymulują syntezę kolagenu. Nie są potrzebne konserwanty, syntetyczne barwniki i aromaty.

Który kolagen wybrać?

Zidentyfikowano już ok. 30 rodzajów kolagenu, które występują w różnych częściach ludzkiego organizmu. Ponadto, charakteryzują się odmiennymi właściwościami. Do najważniejszych rodzajów kolagenu zaliczamy:

  • Typ I – najpowszechniejszy rodzaj kolagenu, który obecny jest przede wszystkim w ścięgnach, tkance tworzącej blizny oraz w tkance łącznej kości, a także skórze,
  • Typ II – obecny w chrząstkach stawowych,
  • Typ III – występuje w tkance stworzonej z fibroblastów, a ponadto sprawdza się podczas zabliźniania ran, ponieważ tworzy specjalne włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej,
  • Typ IV – znajduje się w mikrowłóknach międzytkankowych, które wytwarzają specjalne cienkie membrany pomiędzy różnymi tkankami organizmu,
  • Typ V – kolagen śródmiąższowy, ten typ występuje w tkankach na krawędzi blizn, jako dopełnienie kolagenu typu I,
  • Typ VI – jest to podobna odmiana do kolagenu typu V,
  • Typ VII – jest komponentem tkanki nabłonkowej, można go spotkać na powierzchni tętnic oraz w skórze,
  • Typ VIII – najczęściej występuje w śródbłonku, uczestniczy w tworzeniu wnętrz żył, tętnic oraz błon śluzowych,
  • Typ IX, X, XI – występuje z kolagenem typu II – w chrząstkach,
  • Typ XII – występuje z kolagenem typu I oraz III wielu tkankach.

Kliknij w link poniżej i zobacz wszystkie produkty z kategoriiSuplementy na stawy

Kolagen przyjmowany w suplementach diety pozyskiwany jest z następujących źródeł:

  • rybi/morski – pozyskiwany z ości, skóry, płetw, łusek, meduz, kałamarnic, dobrze się absorbuje, ma niższą masę cząsteczkową, jest tani w otrzymaniu i w przeciwieństwie do kolagenu wołowego nie ma właściwości uczulających,
  • wołowy – pozyskiwany z kości, skóry i ścięgien krów,
  • wieprzowy – pozyskiwany z kości, skóry i ścięgien świń,
  • hydrolizat – kolagen, który został rozłożony na mniejsze cząsteczki.

Badania wykazują skuteczność doustnej suplementacji kolagenu w poprawie jędrności i elastyczności skóry, ale ważne jest źródło kolagenu. Potwierdzono to dla kolagenu rybiego lub mieszanek kolagenu rybiego i wieprzowego.

W jakim celu stosuje się kolagen?

Kolagen stosuje się w celu poprawy kondycji skóry, włosów, paznokci oraz stawów. Kolagen jest białkiem występującym w organizmie człowieka, a jego suplementacja pomaga w utrzymaniu sprężystości skóry, wzmacnia strukturę włosów i paznokci oraz wpływa na poprawę elastyczności i ruchomości stawów.

Kolagen powinno się brać rano czy wieczorem?

Nie ma konkretnego czasu, w którym należy przyjmować kolagen. Można go stosować rano, wieczorem lub w trakcie dnia, w zależności od indywidualnych preferencji i potrzeb organizmu. Jednak zaleca się przyjmowanie kolagenu na czczo, przed posiłkiem lub co najmniej dwie godziny po posiłku, aby zapewnić jego najlepszą wchłanialność.

Co zawiera dużo kolagenu?

Kolagen występuje głównie w tkankach łącznych zwierząt, takich jak skóra, kości, chrząstka, ścięgna i więzadła. Dlatego produkty mięsne, takie jak wołowina, wieprzowina, kurczak oraz ryby, zawierają stosunkowo dużo kolagenu.
Oceń ten artykuł

Ocen: Kolagen – co to jest?

Oceń
Ocena 0/5 na podstawie ocen

Uważasz, że to był dobry artykuł? A może coś jest niezrozumiałe?

Autor tego materiału czeka na Twój komentarz. Serio.

MACIE RACJĘ. NAPISZĘ KOMENTARZ
0

Arkadiusz Mazurski

Miłośnik sportów walki, a przede wszystkim MMA. Na ringu zgubił zęby i zostawił serce. Doskonale wie, czego potrzebujesz, żeby nie oberwać... za mocno i oddać z podwójną siłą!
Jak wyprać buty sportowe?

Arkadiusz Mazurski

3 tygodnie

Co daje jazda na rowerze stacjonarnym?

Arkadiusz Mazurski

1 miesiąc

Jak schudnąć z brzucha i boczków?

Arkadiusz Mazurski

2 miesiące

Kontuzja – co to?

Arkadiusz Mazurski

2 miesiące

Jak biegać zimą?

Arkadiusz Mazurski

2 miesiące

Czy trening siłowy spala tłuszcz?

Arkadiusz Mazurski

2 miesiące

Czekamy na Twój komentarz

0 komentarzy na temat “Kolagen – co to jest?”

Napisz komentarz ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *