Arkadiusz Mazurski CZYTAJ BIO AUTORA
Przeczytanie tego artykułu zajmie Ci: 5 min.
Czy węglowodany są zdrowe?
Węglowodany są składnikami odżywczymi, które są niezbędne do naszego prawidłowego funkcjonowania. Stanowią one ważny element w praktycznie każdej zdrowej diecie. Aby dowiedzieć się, jakie funkcje węglowodany spełniają w naszym organizmie oraz czy są one dla nas zdrowe, warto jest zapoznać się z treścią tego wpisu.
Czy węglowodany są potrzebne?
Węglowodany, czyli inaczej cukry, to związki chemiczne, które zbudowane są z atomów węgla, tlenu i wodoru. Stanowią one podstawowe źródło energii dla naszego organizmu i są niezbędne do jego prawidłowego działania. Bez odpowiedniej ilości tych składników nasze ciało nie byłoby w stanie funkcjonować poprawnie. Stanowią one bogate źródło błonnika oraz różnego rodzaju witamin i minerałów. Energia pozyskana z węglowodanów przyczynia się bezpośrednio do poprawnego funkcjonowania mózgu, wątroby, mięśni czy serca. Związki te stanowią również swojego rodzaju materiał zapasowy, który gromadzony jest głównie w mięśniach i wątrobie. W przypadku niedoboru węglowodanów w diecie, nasze ciało jest w stanie uzupełnić brakującą ilość tych niezbędnych składników w naszym organizmie. Przyjmuje się, że węglowodany powinny stanowić około 60% codziennego zapotrzebowania energetycznego.
Jakich węglowodanów nie jeść?
Aby dowiedzieć się, które węglowodany są dla nas zdrowe, a których warto unikać, to warto najpierw zapoznać się z ich dwoma podstawowymi źródłami. Węglowodany dzielimy na:
- Węglowodany proste – stanowią najprostszą formę cukrów wchłanianych przez nasz organizm. Do tego rodzaju węglowodanów zaliczamy różne produkty, takie jak: białe pieczywo, makarony z oczyszczonej mąki, biały ryż, słodycze, wyroby cukiernicze, słodzone napoje czy różnego rodzaju fast-foody. Jak można się domyślić, ten rodzaj węglowodanów nie powinien stanowić głównego składnika naszej codziennej diety. Mówi się, że węglowodany proste nie powinny pokrywać więcej niż 10% naszego zapotrzebowania kalorycznego. Związki te dają mocny zastrzyk energii, która szybko ulega wyczerpaniu i sprawia, że ciągle ma się ochotę na więcej.
- Węglowodany złożone – są złożoną formą cukrów, która cechuje się stopniowym uwalnianiem energii do naszego organizmu. Produkty składające się z tych węglowodanów to np.: warzywa, owoce, ciemne makarony, gruboziarniste kasze czy pieczywo z pełnego przemiału. To właśnie ten rodzaj węglowodanów powinien być podstawowym „paliwem”, którym powinno być napędzane nasze ciało.
Kliknij w link poniżej i zobacz wszystkie produkty z kategoriiWęglowodany
Wybierając węglowodany do swojej diety, warto jest korzystać przede wszystkim z produktów nieprzetworzonych oraz złożonych, z których energia do naszego organizmu uwalnia jest umiarkowanie. Pozwoli to zapobiec zbędnej otyłości i podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Zdrową dietę należy zatem oprzeć na produktach pełnoziarnistych, dużej ilości owoców i warzyw oraz niskiej zawartości cukrów prostych. Ograniczyć zatem powinniśmy wszystkie kuszące słodkie i słone przekąski, kolorowe napoje czy fast-foody na mieście.
Podsumowując, węglowodany są niezbędnym elementem potrzebnym do zdrowego funkcjonowania każdego organizmu. Należy pamiętać jednak, że występują różne rodzaje tych składników, które będą miały inne funkcje i zastosowania. W kształtowaniu zdrowej diety warto jest stawiać na węglowodany złożone, a z cukrów prostych korzystać jedynie od czasu do czasu.
Węglowodany – co to?
Co zawiera węglowodany?
Jak ograniczyć węglowodany?
Ocen: Czy węglowodany są zdrowe?
Uważasz, że to był dobry artykuł? A może coś jest niezrozumiałe?
Autor tego materiału czeka na Twój komentarz. Serio.